Header

Header
Akira~Chan

mau pergi bandung?

| Tuesday, March 31, 2009

Tips:

1) Cuaca di kota Bandung takla sesejuk mana.. but still bawakla jaket takut waktu malam cuacanya sejuk
2) Jangan minum air kosong sebarangan kat sana.. sebab air yang penduduk sana guna dari air gunung.. tak sure diaorang dah boil ke tidak. Take mineral water in a bottle or hot drinks
3) Don't show off your wallet or your money in front of the public..kat sana banyak orang2 miskin yang akan sentiasa ikut/merayu daripada anda
4) Don't simply try every meals/cuisines in front of you. kadang2 tak sesuai dengan perut. cuba tengok yang familiar2 dulu k?
5) yang ni penting.. qila advise korang sila bawa mask untuk cover hidung masing2..the air pollution is soo bad! n dun forget to wear your sunglasses..
6) Don't ever think about wearing heels there ok? sila pakai sandal atau sneakers untuk memudahkan perjalanan
7) tak payah bawak pakaian banyak sangat..Bandung kan a shopping paradise..haha
8) Kalau pergi shopping kat mana2 don't forget to bargain for cheaper price.. sumtymes you can even get more than half price given to you at first (kalau beli banyakla)
9) sila bawak luggage besar tapi biarkan separuh beg tu kosong. senang nak isi barang yang korang shopping tu
10) please jangan bawak balik sayur-sayuran, bunga-bungaan atau apa2 binatang ke Malaysia..or else korang akan ditahan dan barang2 tersebut akan dirampas
11) kalau hotel (include breakfast) n return flight tickets dah bayar, bawak at least RM1500 ke sana pun dah cukup untuk shopping dan bayar cukai airport masa balik nanti..hehe (attention amaun ini untuk belanja 4 hari 3 malam n bukan untuk shopaholic tau)
12) Rasa coffee/tea diaorang kat sana tak berapa sedap kalau nak banding ngan Nescafe kita.. so..bawakla beberapa sachet dari sini..heee..

Harga barang kat sana:

1) Telekung batik - IDR24,000
2) Tudung - IDR 15,000 ke atas
3) Kain sarung - IDR24,000
4) Makan di restoran minang berhawa dingin (5 org) - IDR 139,000
5) Nasi goreng (hotel) - IDR 25,000
6) Kuewtiau goreng (hotel) - IDR 23,000
7) Mi goreng - IDR 23,000
8) Fresh Orange - IDR 14,000
9) Coke - IDR 4,500
10) Sabun wangi - IDR 2,150
11) Kain pasang - IDR 17,000 ke atas

Public toilet: IDR 500
Angkutan (van kuning/teksi) - IDR 5000 - IDR 8000 (depends on how far u'll go)

Masa qila gi tu currency die dalam RM1 : IDR 3200
so... just divide everything's that i've listed up there

harap tips2 qila membantu sedikit sebanyak kepada yang nak gi Bandung..
feel free to add more to sumbody yang ada experience pegi sana..
so we can share with others then..

4 voice outs!:

{ The Adlin } at: March 31, 2009 at 3:16 PM said...

let me add 1 thing....
bawak baju sehelai pun cukup,beli je kat sana...murah gile!!
the rest of the bag biarkan kosong...hehe..

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: March 31, 2009 at 3:20 PM said...

yeap.. absolutely correct laling!

{ ♥ v 3 r m i L i 0 n ♥ } at: April 1, 2009 at 4:09 AM said...

errr...haus lak neh! sirap bandung satt0ooo...!!! :D

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: April 1, 2009 at 4:18 AM said...

hehe..sis, kat sana pun takdak sirap bandung tau! kite kat sini je yang namakan sirap tu sirap bandung..

wuWu~

 

Copyright © 2010 Akira~chan Blogger Template by Dzignine | Header Illustration by Emila Yusof