Header

Header
Akira~Chan

Japanese Kokeshi Doll

| Friday, April 17, 2009

Tak banyak exhibition pasal Jepun ataupun culture Jepun dibuat kat Malaysia
kalau ade pun, tak promo besar-besaran kat dalam paper atau media
jadi peminat negeri Matahari terbit mcm qila ni selalu ketinggalan
kekadang dapat tau pun bile last minute ataupun dah terlepas dah pun!
so.. kene pepandai cari sendiri lah!


yang terbaru ni
ada exhibition Japanese Kokeshi Dolls kat Penang
skarang ni pun still ada lagi sampai 30 April nanti
(kenapa event2 pasal Jepun diorang suke wat kat Penang je??)

maybe korang tak berapa sure Kokeshi Dolls ape kemendenye kan
doll ini merupakan merupakan patung tradisional dari jepun
bermula dari daerah Tohoku bahagian utara Pulau Honshu
skarang pembuatan doll ini dah merata ke seluruh pelusuk jepun

tapi kalau nak dapat ukiran doll yang gune teknik tradisional ni kene gi kat Tohoku tu la

menurut pembacaan saya lagi
kokeshi doll ni asalnya dibuat untuk dijual di onsen2 (hot spring)
supaya pembeli dapat membeli doll ini sebagai souvenire kepada anak2 diaorang
lama2 doll ni makin popular


kat bawah ni qila attach beberapa gambar kokeshi dolls yang qila sempat cari





ni plak kokeshi doll koleksi qila
hubby belikan masa honeymoon kitaorang kat Japanese Village dulu
cute kan?
(~_^)


tambahan: Kak Hanis baru updated blog die pasal kokeshi's which i lurve the most!. check it out~

7 voice outs!:

{ *pil.tahan.sakit* } at: April 17, 2009 at 4:18 PM said...

cute.. teringin nak ada satu.. :)

{ Kekanak Tokyo } at: April 17, 2009 at 5:02 PM said...

kawan kak dijah ka...

patutla..

saya pun tak tau banyak cenggitu pasal patung ni, walaupun saya dok jepun..ahahaha..


hebat2

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: April 17, 2009 at 6:02 PM said...

to pil.tahan.sakit:

yeah..cute kan? dapatkanla satu.. tapi bile dah dapat satu mesti nak lagi..heee


to Kekanak Tokyo:

haha..
awak ni.. cube gi jalan2 kat asakusa.. diberitakan tempat tu banyak jual kokeshi doll ni..

kalau awak jumpa, nanti bgtau saya.. leh mintak awak belikan..heheh!!

genki da ne!

{ happyichigo♥ } at: April 18, 2009 at 5:53 PM said...

ooh cute nye kokeshi doll!! qila suka japanese stuff ke? nama sy dira, sy pun sukeee..japanese stuff..jom kawan?

kenape ek di buat kat penang je?? klu buat kat kl kan bagus..thanks for sharing ye!

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: April 19, 2009 at 4:43 AM said...

hye dira..

nice to meet u.. akhirnya saya jumpa kawan yang sama2 suka japanese stuff..weeee~

yeah, banyak yang qila google pasal japan exhibition ni memang slalu buat kat penang. even they organize it every year tau.. jeles bile dapat tau..

lalala~

{ lopak } at: November 23, 2009 at 4:48 PM said...

maaf..tumpang tanya. kat mana saya boleh cari/beli kokeshi doll kat kl nie? kalau ada information..bole tak emailkan kat saya di lopak_junior@yahoo.com

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: November 23, 2009 at 10:36 PM said...

hye lopak :)

kalau kat kl saya tak pastila. suami saya belikan pun di Bukit Tinggi. Tempat lain saya tak sure ade jual ke tak. but u can check kat ebay.. sometimes they offer pretty low prices on kokeshi's

 

Copyright © 2010 Akira~chan Blogger Template by Dzignine | Header Illustration by Emila Yusof