Header

Header
Akira~Chan

it's been 2 months already ~~~~~

| Thursday, October 1, 2009

saya dan suami hidup di bumi Egham ini
dan selama itu banyak pengalaman dan kenangan dikutip

1. study
dari segi study, saya dah biasakan diri dengan kawasan RHUL, bangunan2 mana yang saya perlu ingat untuk attend kelas Graduate School dan School Training Programme.. Memandangkan RHUL ini sendiri kecil je kawasannya macam UMT, jadi not much trouble for me to get to school. Saya dah mula jalan kaki setiap kali ke kelas pagi atau petang..dulu jalan kedek-kedek sampai amik masa 30 minit, atau minta en. suami tolong hantar dengan kereta tapi skarang otot kaki saya dah boleh terima jalan laju and it only takes me 15 mins to reach my school.. huhu.. teringat masa study kat PASUM dulu, pakai baju kurung tapi pakai sneakers sebab jalan kaki punye pasal dari kolej ke school. Dari segi sosial, saya dah ada banyak kawan baru, dari Vietnam, Germany, Hong Kong dan graduate school nye admin pun dah jadi kawan saya.. :)

2. research
setakat ini, saya melangkaui orang lain yang baru register sebagai phd student.. (sikitla). saya dah pun buat 5 kali sampling dan suami saya banyak membantu saya untuk amik gambar cendawan setiap kali sampling. Saya tidak dibenarkan masuk ke hutan sorang2 jadi mempunyai suami di sisi adalah advantage untuk saya menjalankan research saya di sini :) Alhamdulillah.. insyaAllah, dalam bulan ni atau bulan depan, saya akan masuk meeting bersama sv dan advisor untuk progress 4 bulan pertama saya di sini. Mr. sv sangat membantu saya dalam hal ini dan saya harus membuat yang terbaik supaya dia puas hati dan proses upgrade phd saya berjalan lancar.. Amin. Untuk menguatkan lagi kefahaman saya dalam research, saya minta sv suggestkan subjek tambahan undergraduate untuk saya attend, and he recommended me Statistics!! ouw, saya lemah subjek ni masa undergraduate dulu, but for this time, saya akan study betul2! ya, berusaha!!

3. rumah dan tangga
saya bahagia, hehe.. jadi sila abaikan jikalau anda nampak saya dan suami sedikit berisi..hehehe.. mana taknya baru je lepas bulan puasa, tak banyak masa habis di lab dan school, lagipun masa puasa tu masih summer vacation. jadi berada di rumah, kami selalu masak sama2 untuk berbuka dan makan sama2. tu la akibatnya.. tapi memandangkan term dah start dan saya pun jalan kaki ke school dan banyak lepak di lab, insyaAllah boleh loose weight skit kot..heheh.. suami? buat masa ini dia menjadi househusband sepenuh masa sementara menunggu offer part time job di sekitar kawasan ni.. hehe.. visa di UK membenarkan dependant bekerja jadi takde masalah untuk en. suami nak kerja part time/full time kat sini

4. sosial
bagi saya, belajar adalah perkara utama yang saya pentingkan di sini sebab itu adalah misi saya datang sini. tapi saya rasa life takkan fun kalau asyik belajar je.. jadi, saya kene pandai bahagi masa untuk suami dan anak(tekak)..heheh, mesti kene ade jalan2 tengok tempat orang dan menikmati makanan (halal) di sini..ye tak? insyaAllah, apa2 pun yang saya buat,pelajaran adalah keutamaan saya..senang cerita.. habis kerja baru leh pegi jalan! dan kalau ada duit lebih! huuu

5. Malaysia
rindu kat family jangan kate la..every week ber'skype' ing.. same je, belah saya dan belah suami saya.. thanks for the technology dan Internet wireless yang ada! :) selain tu, rindu MidValley, nasi Biryani Insaf, masakan mama dan ma, kereta Kelisa pink saya, bilik tidur, tempoyak, semua lah! hehe

wokey, semua sudah tau progress saya di sini. Alhamdulillah, hopefully takde orang ingat saya sedih dan menderita di sini ya!.. Saya bersyukur sebab ada suami yang penyayang dan memahami saya di sisi, tempat tinggal yang selesa, uni dan environment yang best untuk belajar dan kawan2 baru serta keluarga2 Malaysia yang baik dan peramah

sekarang masa untuk saya buat bfast. jap gi nak off to class~

tata!

6 voice outs!:

{ H A N I } at: October 1, 2009 at 9:18 AM said...

wuuuu..im so happy hear u r hepy there =) suker dgr qila bcerite, mcm boley imagine =p mesti qila xplain kt students diorg sng paham. hehe..wah,boleh kurus qila jln kaki tu.exercise paling senang n jimat =) anyway,take care..

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: October 1, 2009 at 1:21 PM said...

hye hani! qila reply live dari campus pc lab ni :).. hopefully, bila balik mengajar kat uni nanti diorang senang fahamla..:p..tula, hopefully boleh kuatkan otot2 kaki ni..kalau kat msia, malas giler dah nak jalan..mengada skit! hikhik

{ Hanis MY } at: October 2, 2009 at 1:48 AM said...

Qila..wow wii..seronok baca, erm jalan kat sana takper tak panas terik mcm alan kat mesia..tu yg jadik malas sket tu hehe..

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: October 2, 2009 at 10:11 AM said...

yela..betulla kak hanis. qila jalan2 kat sini, n akak plak jalan2 kat sana.. buleh cerita pengalaman masing2 kat blog kan? qila nak simpan duit nak pi jepun. kalau nak tau pape, qila tau dah siapa yang qila kee cari untuk dapat tips..hehe

shamsuria at: October 24, 2009 at 3:30 PM said...

hahaha..kat sane sejuk qila..bleh la jln kaki...jd teringat ms kat pasum dulu..heheh

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: October 24, 2009 at 3:59 PM said...

yeah, u're right. sini cool je udara..kalau nak jalan kaki kat msia, perfume wangi pun leh tuka hangit duk bau peluh..hehe..

best kan ingat kisah dolu2 kan sham? :)

 

Copyright © 2010 Akira~chan Blogger Template by Dzignine | Header Illustration by Emila Yusof