Header

Header
Akira~Chan

Upton Hospital

| Thursday, November 19, 2009

hee..don't get me wrong, i am not being hospitalised or 'mabuk' for the first time!
sesiapa yang telah pun membayangkan Aqila telah pregnant ternyata salah lagi..hehe

sebenarnya saya pergi sana untuk jalani ujian TB atau batuk kering
sesiapa yang masuk ke UK buat pertama kali akan menerima surat untuk hadir ke public hospital berdekatan untuk buat ujian diagnosis TB ni
(yeap..that's why diorang nak sume foreigner yang masuk UK ni provide UK address diorang untuk memudahkan mana2 pihak menghubungi mereka untuk tujuan tertentu)
tapi yang peliknya suami saya tak kene plak
saya sorang je yang dapat surat
tak kisahla.. untuk kesihatan saya jugak kan?

well, kat surat tu dah tertulis slot time untuk saya dan nama nurse yang akan assist saya..
quite convenient i can tell you
dan klinik tu pun tak jauh dari rumah
memandangkan saya duduk dekat2 district border, jadi public clinic terdekat adalah di Slough, Berkshire East
masuk di klinik, saya nampak tak ramai orang menunggu..
adalah dalam 4-5 orang...sumenyer senior citizen.. kiranya saya dan suami yang mudalah..huhu
ingatkan saya kene tunggu giliran, tapi baru nak baca majalah 2-3 helai nurse dah panggil, cepatnya!

dalam bilik rawatan, nurse ni dah siapkan satu borang dan siap syringe ngan gauge skali kat atas meja tu
sah, saya kene inject pasni!
tapi sebelum tu, nurse tu brief saya pasal penyakit TB, macam mana penyakit tu merebak dan siap tunjuk poster lagi
die pun ade bagitau yang penyakit TB ni semakin merebak dan serius di sini
pastu nurse tu tanya saya kalau saya dah dapat BCG injection sebelum ni
so, dengan bangganya saya tunjukla bonjolan seblah kiri atas lengan saya tu..hehe
(all of us have it kan?)
n she said "brilliant!"
nurse ni bgtau lagi, kalau dah ade BCG maknanya 80% tiada risiko untuk kite menghidap TB .. tapi it is not possible to get it once u're exposed with someone who had the active TB carrier around you everyday..
jadi salah satu cara untuk tahu samada badan kite ade active TB bacteria adalah dengan buat skin test dan untuk buat test itu, lengan saya kene inject dengan Tuberculin dan resultnya boleh diketahui 2-3 hari kemudian
n that's all!

lagi satu, memandangkan saya ni bawah umur 25 tahun dan sudah berkahwin, saya turut diberitahu oleh nurse tu untuk buat satu lagi ujian ni
nama die -- Chlamydia test
test ini adalah untuk uji bahagian sex organ untuk identify if there's any bacterial sexually transmitted infection.. fuh!
bagus juga ade ujian macam ni..
saya boleh tahu condition body saya dan dapatkan rawatan segera jika ada
tak perlu tunggu sampai nak pregnant ataupun sampai satu tahap yang serius yang boleh bagi negative effect di kemudian hari
senang je test die
saya diberi test tube berisi liquid warna pink dan cotton wool bud stick dan disuruh pergi toilet untuk swab the area of my lower vagina..itu sahaja
dan saya turt diberitahu resultnya saya akan perolehi menerusi sms je..
wow, sangat impressive!
ade hospital kat Malaysia dah apply method camtu?? hehe..maybe later kot!
but fingers crossed! i have not received anything so far and hopefully everything is in OK condition.. insyaAllah

ok.. itu sahaja cerita dari Upton Hospital
later!

9 voice outs!:

{ + r3d lollip0p + } at: November 19, 2009 at 7:44 PM said...

kagum! thru sms? ahha..first time dgr. by the way, TB is a silent killer.. Mycobacterium tuberculosis. it's g00d t0 a health conci0us pers0n :) g00d girl .

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: November 19, 2009 at 9:04 PM said...

hye kak zieyla..yeah, i'm impress too! they make things easier for everybody. yeah.. tak kisahla kene inject pun, asal badan kita sihat..

{ H A N I } at: November 20, 2009 at 1:01 AM said...

waahhh..bagus tul hospital tu..kiter patut ikut cam diorg..tp, ntah biler x tau..huhuh..

{ ungu violet } at: November 20, 2009 at 1:24 AM said...

fuhh saspen jek!!!

bagus jugak kan?
at least kita tau kalau ada apa2 problem sebelum ia jadi worst :)

{ ciktutor } at: November 20, 2009 at 2:16 AM said...

chlamydia test ada kat hospital malaysia tapi kita yang kena request sendiri.
banyak test yang kita boleh request, tapi it depends on kita punya pengetahuan. kalau kita tatau pasal penyakit tu, biasanya kita takkan request.

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: November 20, 2009 at 6:42 AM said...

hani:
semoga kite akan sampai di tahap tu nanti.. we'll never know what will happen in the future kan? :)

farah:
hehe..mesti farah dah terpikir sesuatu ni.. :)
yeah, betul tu. mencegah sebelum merawat

kak dijah:
tu yang tak bestnya, kite kene request..kalau sesiapa ada medical b/ground akan alert dengan hal macam ni..tapi kalau orang2 biasa yang taktau pape kat luar sana, mesti langsung tak dapat info.. macam mana tu?

acom at: November 22, 2009 at 3:15 AM said...

wow, bagusnye..yep, hoping so, that one day it can oso be implemented here in malayisa..

ciksu at: November 22, 2009 at 3:26 PM said...

nnt kalo sham jd board member dlm kementerian kesihatan,sham akn usulkan psl nih!!heheh..amin..

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: November 22, 2009 at 7:05 PM said...

bagus sham! semangat macam tula yang penting.. insyaAllah qila doakan cita2 sham tercapai! Amin :)

 

Copyright © 2010 Akira~chan Blogger Template by Dzignine | Header Illustration by Emila Yusof