Header

Header
Akira~Chan

the house

| Friday, June 4, 2010

haluu...!
selepas lama memerap post ni, akhirnya tibalah masanya untuk show-off our new rented house..huhu
ala...kecik je rumah saya ni, tapi Alhamdulillah, selesa untuk kami berdua kat sini
yang penting the house in on the ground..takyah susah2 lagi nak panjat flat 3 tingkat sebelum ni.. sewa rumah pun sama je, tapi yang ni lagi berbaloila..

meh tengok gambar


ni pandangan hadapan rumah kitorang.. rumah kami sebelah bawah, dan tingkat atas, rumah orang lain plak.. tapi entrance kitorang lain2...


pandangan sebelah kanan pintu masuk ke rumah.. dari dulu saya suke tingkap rumah yang tinggi dan double-glazing ni.. last2 dapat juga rumah yang ada window-style macam ni.. syukur2!


pandangan sebelah kiri pintu masuk rumah..laluan ke patio dan garden.. nampak tak pokok2 bunga bersangkut-sangkutan di dinding itu? Ya, itula koleksi orkid hubby yang selama ini terperap dalam flat sebab takde external space untuk display.. no more worries now! harap orkid2 papa sihat dan berbunga kat sini... :)


the patio and the garden..boleh main badminton kat sini la!..hehe


vegetables boxes on our right side of the garden


flower border and beddings on the left side's



tak lama lagi pak-choy ini bakal masuk dalam kuali..hehe :)



the kitchen..kecik sikit dari rumah lama..tapi chumel dah... :)



sekian dahulu, liputan tentang rumah sewa baru kami di sini.. nanti saya update lagi k?


12 voice outs!:

{ H A N S } at: June 4, 2010 at 4:51 PM said...

qilaaa!!! i like ur new house! sgt comey..teruja tgk pokok2 yg qila tanam..mesti puas hati n hepy kan? lpas ni mesti lg aktif bcucuk tanam..hehe =)

{ fadhilah } at: June 4, 2010 at 5:06 PM said...

wah~ byknyer sayur.
gambar #3 tu mushroom ke? comel.

{ noor aniza } at: June 4, 2010 at 10:28 PM said...

cntek umah..best nye dpt umah on the ground..bape sewa ni erk??

{ r3d lollip0p ♥ } at: June 4, 2010 at 10:46 PM said...

suka mushroom tu.. kawaii ;)

{ Hanis MY } at: June 5, 2010 at 5:53 AM said...

me likeee the house soo lovelyyy can't wait to see more...bestnya Qilaaa...

{ happyichigo♥ } at: June 5, 2010 at 6:08 AM said...

lawaaaaa nye ur new home qila!!! kitchen comel sgt!!!

{ mYeQa } at: June 5, 2010 at 1:37 PM said...

i guess most of the rented house are small yeh? but well-managed. everytg is kept neat and simple. kind of like it. window mcm tue jarang ada kat msia. senang nak kena pecah masuk. kat sane tak de kes gtu ka? i wonder...

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: June 5, 2010 at 8:28 PM said...

hani: tq hani..best bile tengok pokok2 sayur yg qila dan hubby tanam dah besar. tak sabar nak tuai hasilnya..hehe

kak fadhilah: a'ah ade sayur dan a few fruit trees.. tu cendawan hiasan je..comel, sebab tu qila beli

kak niza:
Alhamdulillah okla untuk kitorang ni sewa die gbp700 sebulan

kak zieyla:
toche!

kak hanis & dira:
tq2! besa2 je umah qila ni ha..

ikha:
it depends, ikha. if you are lucky, u'll get a house that've been renovated n looks like new. but sometimes you'll get the other way around. pasal tingkap tu, surprisingly so far my town is one of the safest town and susah nak denga kes pecah rumah. plus the window itself is fitted double-glazed and quite thick too..hopefully kekal selamat sampai bila2la.. :)

{ fara } at: June 7, 2010 at 12:18 PM said...

wah wah qila..besarnya taman rumah baru! meriah plak dengan pokok2 bunga n sayur2. rajin lar korang. berapa sewa rumah gini?

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: June 8, 2010 at 2:07 PM said...

tq kak fara..Alhamdulillah ade rezzeki dah rumah dengan garden sekangkang kera ni..kitorang bayar sewa £700 per month

{ Mrs. Amien } at: June 9, 2010 at 8:31 PM said...

qila..suke la umah qila..cantek sangat.. =) kat glasgow ni susah le nak dapat umah camtu..halida pon suke gardening tau.sonok tgk sayur2 korang tu..mesti best bile dah leh harvest.leh makan hasil tanaman sndiri! =)

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: June 9, 2010 at 10:20 PM said...

tq again halida..
Alhamdulillah dapat juga rumah sewa yang kitorang suka.. sebelum ni qila duduk flat jadi memang takde space nak tanam pokok atas tanah..
nak tau baru2 ni kitorang dah masak pakchoy dan buat salad gune lettuce sendiri..sedap tau! happy sangat sebab kitorang tanam dari seeds lagi dan sampai masuk kuali lagi..hehe

 

Copyright © 2010 Akira~chan Blogger Template by Dzignine | Header Illustration by Emila Yusof