Header

Header
Akira~Chan

lalala~

| Monday, August 23, 2010

been lazy to make entries about Italy at the moment cos I'm more keen to share about my Ramadhan moments to all of you (termasuk family kat Malaysia)
well, it is nothing compared to what you people have in Malaysia la kan
ade pasar Ramadhan, restoran2 & hotel2 promo buffet berbuka puasa dan senang plak nak dapat bahan mentah untuk masak juadah berbuka puasa di rumah
bagi saya dan suami kat sini, kalau nak dapat makanan macam kat Malaysia tu memang susah skitla
you have to prepare them from bits... tu kalau sume ingredient ada..kalau takde, sedikit sebanyak lauk tu kenela di'improvised' kan... :)
you can still get some ingredients at Chinatown or oriental shops, but you will have to prepare yourself to pay for quite a handsome price for those stuff
ada bahan yang langsung takde tu, kenela tabahkan hati dan tunggu sampai balik cuti ke Malaysia nanti..uhuk2!

but...

there are good things when you are apart from those crowd of food galore
at least if you're craving for something, you could force yourself to ask the recipes from your mom back at home (or just google on the Net) and try to cook it on your own kan?
*wink*
tula, masa kat Malaysia dulu pandai order kat kedai je.. hekhek!
also, having 2 years of Ramadhan in this white people country really taught me to be grateful of what we have in our life..
jadi bersyukurlah!

well..enough with the talks
mari tengok gamba plak..




representing my very own karipap pusing inti sardin!! 1st try pulak tu..okla kan for an amateur like me... cube teka, sape makan 3 keping, sape makan 2 keping...??
:)


hubby also didn't want to miss to show off his cooking skills.. there you go -- sambal kicap ikan cod.. yummylicious!!


dua orang budak tak sabar nak buka puasa! yang blakang tu memang dah super tak sabar dah..ehehehe

p/s: harini langsung tak terbangun untuk sahur, jadi perut sudah mula menyanyi seawal jam 9 pagi tadi.. Tuhan, tabahkanlah hatiku ini...

sekian diari Ramadhan Aqila hari ini..
~~~

7 voice outs!:

{ r3d lollip0p ♥ } at: August 23, 2010 at 10:30 PM said...

nampak sgt x sbr nak bbuka~
=).
qila.. new year nnti nak main tuka2 adiah lg x? ;)

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: August 24, 2010 at 9:27 AM said...

hehe..
tau takpe
qila tak pasti lagi pasal exchange hadiah tu kak..sebab plan nak balik malaysia :)

{ happyichigo♥ } at: August 24, 2010 at 6:19 PM said...

mcm tu le dok luar neg klu nak mkn ape2 kene masak sendiri..mesti qila makin terer masak niiii..alolo comel nye die chubby pipi..haha..jgn mare!

acom at: August 25, 2010 at 1:25 AM said...

ahahaha, the 3rd pic is soo funny..the 'super tak sabar' face glowing so obvious.

waa, anyway even that karipap pusing is your first attempt, it still looks irresistible..nyum nyum..

kagum lah, qila still berusaha nak masak even its hard to find those ingredients kan. yang duduk kat malaysia ni pon malas nak masak kan..(me lah tu) hehe..

waiting for your karipap pusing later..yeayy!!

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: August 25, 2010 at 1:19 PM said...

dira:
tula kan dira... duk kat negara sendiri lagi selesa :) aduhai..biasa2 je dira.. masak skit2 tu bolehla..kalau dira nak tau kawan2 qila yang datang sini teman suami die study lagi masak dasyat2 tau.. ;)

acom:
haha..tu gambar snap je tu..takde keje sambil tunggu baper minit je lagi nak masuk waktu..tak sangka plak hubby qila tu wat camtu..hehe..

takdela acom.. kalau dah balik msia nanti pun, qila pi cari pasar ramadhan je..haha..

insyaAllah ade rezeki pas balik nanti lehla acom merasa karipap qila tu nanti :)

{ Atia Adina } at: August 26, 2010 at 7:33 AM said...

hi.
belaja luar negara eh??bestnyerrr...

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: August 26, 2010 at 9:51 AM said...

hi Atia
ye saya.. :) Ahamdulillah dapat peluang sambung study kat sini

 

Copyright © 2010 Akira~chan Blogger Template by Dzignine | Header Illustration by Emila Yusof