Header

Header
Akira~Chan

patung budang kencing ni yang kau nak amik gambar ye qila?

| Saturday, May 14, 2011

sorry it takes me a while to update my last trip.. been busy lately ;)
tetiba rasa nyesal kenapa la tak amik gambar banyak2 masa kat Brussels City haritu.


penat sangat kot masa tu
plus nampak waffle merata2 dan souvenire terus tak hengat nak snap banyak2.. huhu
kalau datang Brussels tak sah kalau tak pergi ke Grand Place.. it is a beatiful square building clustered with bars, restaurants and Brussels Town Hall pun terletak kat situ juga

instead of Grand Place, we went to visit this urinating boy statue called Mannekin Pis
ingatkan besar la sangat patung nye.. rupenye kecik je.. kat corner kedai2 waffle dan souvenire pulak tu
makanya banyaklah patung2 budak kecik ni dijual..dari fridge magnet sampaila kepada bentuk belgian chocholate yang dijual

ada kisah di sebalik patung budak kencing ni.. ada beberapa version pulak tu..
yang selalu diceritakan pada tourists adalah terdapat seorang ahli periagaan yang datang ke Belgium untuk bercuti bersama2 keluarganya.. sehingga pada suatu hari anak lelakinya didapati hilang
bapanya mengarahkan usaha mencari anaknya yang hilang itu di seluruh bandar sehinggalah anak lekakinya itu dijumpai sedang kencing di sebuah taman
makanya, ahli perniagaan tersebut sangat berbesar hati dengan bantuan penduduk tempatan yang telah membantu mencari anaknya dengan membina air pancut di mana terdapat patung anak lelakinya sedang kencing 

....


Grand-Place in panoramic view





oops!





penat jalan2 kami pun pergi makan
:)

garlic prawn as the starter.. mana cukup udang banyak ni je!


grilled salmon for the main course... nyums!


kitorang kat Brussels tak lama pun, sekejap je... lepas pusing2 bandar kami teruskan perjalanan untuk ke destinasi seterusnya..

:)


6 voice outs!:

{ r3d lollip0p ♥ } at: May 14, 2011 at 7:22 PM said...

menarik !
siap ada history behind.
Brussels is one of my dreamed place though :).

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: May 14, 2011 at 8:03 PM said...

boleh datang ka Brussels honeymoon.. ok tak idea qila? hehe

{ r3d lollip0p ♥ } at: May 15, 2011 at 11:28 PM said...

tersangat la okey.
InsyaALLAH.

{ didi harun } at: May 16, 2011 at 2:40 PM said...

u tak gi cari Jeanneke Pis ke Qila?
Brussels is the best place for chocolates and waffles. Yummm!

{ didi harun } at: May 16, 2011 at 2:40 PM said...
This comment has been removed by the author.
{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: May 17, 2011 at 8:07 AM said...

i tak pergi pun didi kat area tu
yeap..puas makan waffle die.. i love nutella + belgian choc + banana the most! :)

 

Copyright © 2010 Akira~chan Blogger Template by Dzignine | Header Illustration by Emila Yusof