Header

Header
Akira~Chan

shopping for fish!

| Thursday, March 11, 2010

pagi ni, saya dan suami bangun seawal jam 3.30 pagi dan bersiap2 nak pergi beli ikan
awal kan!
kat sini, kalau nak cari ikan betul2 fresh kene pergi fresh market
fresh market paling dekat ngan kitorang adalah di Billingsgate Market di Central London
market tu bukak jam 5 pagi dan hanya beroperasi beberapa jam je
lagipun kitorang kene rushing pergi-balik sebab nak elak congestion charge di jalan2 London
buat pengetahuan korang di bandar2 besar macam London, congestion charge atau tol akan dikenakan untuk jalan2 tertentu bermula jam 7 pagi dan charge die memang mahal


berbalik pada Billingsgate market, pasar ni memang jual semua jenis seafood
nak ikan apa, kecik besar, sea bass, scallops, flat fish, ketam, udang, sotong, ikan yu sume ada
bile tanya penjual2 tu, diorang cakap most of the seafood ditangkap dari kawasan belah2 Europe dan North Atlantic
tapi kalau nak beli, takleh beli seketul dua, kene beli 1 kotak atau ikut kilo

kalau beli kotak adela dalam 5-6 kg kalau timbang
jadi kitorang kene beli dan share ngan Malaysians kat Egham ni..tak muat nak masuk fridge kalau amik sume..huu
overall, telah menghabiskan hampir £200 membeli belah di pasar
maka lepas ni takyah beli stok ikan untuk 2-3 bulan..huhu
















sempat lalu dekat London Eye ;)



crossing London Tower Bridge on the way back




sayup2 Big Ben




20% daripada hasil tangkapan harini..ihiks!

5 voice outs!:

{ H A N I } at: March 11, 2010 at 1:24 PM said...

uih, x bleh beli sikit2 ek?? mcm psr borong jer..huhu..sy nampak ikan kembung tu..hehe

{ r3d lollip0p ♥ } at: March 11, 2010 at 6:28 PM said...

ketam pun ade?!! masak lemak cili api sedap ~

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: March 11, 2010 at 6:36 PM said...

hani:
tak bley hani..sini nak beli paling kurang pun sekilo la.. ehe..sodap2!

kak zieyla:
seekor ketam tu akan tumbang malam ni..masak sweet sour! :)

{ fara } at: March 18, 2010 at 1:28 PM said...

qila..bestnya boleh pergi pasar macam ni. kat sini takde rasanya pasar basah. pilihan ikan kat supermarket terhad jerkk.

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: March 18, 2010 at 2:25 PM said...

yeke kak fara..kat sini pasar nila yang famous kot..kawan kata ada yang dari belah midlands pun turun sini nak beli ikan..

 

Copyright © 2010 Akira~chan Blogger Template by Dzignine | Header Illustration by Emila Yusof