cubaan pertama masak sambal nasi lemak sendiri pagi tadi
erm.. bolehla!
updated: kat bawah ni qila attach resepi sambal yang qila copy dari blog ini..sedap tau! sedap bagi qila la..korang nye lidah diri sendiri yang tau..huhu
erm.. bolehla!
updated: kat bawah ni qila attach resepi sambal yang qila copy dari blog ini..sedap tau! sedap bagi qila la..korang nye lidah diri sendiri yang tau..huhu
Bahan2 :
Semangkuk cili kering, gunting, buang bijik dan rebus hingga lembut, blend. tujuan rebus, ada setengah orang tak tahan perut ngn cili, so utk elakkan perut meragam. ni nasihat mak dedulu.
1 labu bawang besar merah
2 labu bawang kuning holand
6 ulas bawang putih, that mean, nisbah bawang putih kalo guna bawang merah kecik2 tu biar ekstra ya..
belacan dlm anggaran satu inci
2 sudu besar sos tiram
1 kiub ayam
5 sudu makan gula
garam secukup rasa
1/2 cawan air asam jawa
Cara2 :
Cili kering, blend
bawang merah, bawang putih, belacan- blend sekali
1. Tumiskan bahan tumis guna minyak yg cukup, kalo minyak sikit sangat nanti cili tak tertumis ngn bagus. xtau la nk bgtau minyak nih bagaimana, agak2 sndrik pandai tak?
2. Da naik bau, masukkan cili blend, tumis lagi, kemudian masukkan gula. Part ni kene tumis btl2 sampai warna kilat dan chanteek.
3. Masukkan sos tiram, kiub ayam, gaul, masukkan air asam jawa.
4. Lastly, masukkan bawang besar holand yg wane kuning tuh, potong bulat atau baji, yg ni ikut suka and garam, adjust manis, masam and masinnya ya.
5. Ni basic sambal tumis, kalo nak buat sambal tumis ikan bilis, just gorengkan ikan bilis dan masukkan, udang and sotong pun. senang je kan..
p/s : masa menumis mmg guna minyak lebih sikit kan, then, bila da masak sambal nih, minyak yg ada kat atas I buang. supaya tak bminyak sgt nasi lemak nnt.
Semangkuk cili kering, gunting, buang bijik dan rebus hingga lembut, blend. tujuan rebus, ada setengah orang tak tahan perut ngn cili, so utk elakkan perut meragam. ni nasihat mak dedulu.
1 labu bawang besar merah
2 labu bawang kuning holand
6 ulas bawang putih, that mean, nisbah bawang putih kalo guna bawang merah kecik2 tu biar ekstra ya..
belacan dlm anggaran satu inci
2 sudu besar sos tiram
1 kiub ayam
5 sudu makan gula
garam secukup rasa
1/2 cawan air asam jawa
Cara2 :
Cili kering, blend
bawang merah, bawang putih, belacan- blend sekali
1. Tumiskan bahan tumis guna minyak yg cukup, kalo minyak sikit sangat nanti cili tak tertumis ngn bagus. xtau la nk bgtau minyak nih bagaimana, agak2 sndrik pandai tak?
2. Da naik bau, masukkan cili blend, tumis lagi, kemudian masukkan gula. Part ni kene tumis btl2 sampai warna kilat dan chanteek.
3. Masukkan sos tiram, kiub ayam, gaul, masukkan air asam jawa.
4. Lastly, masukkan bawang besar holand yg wane kuning tuh, potong bulat atau baji, yg ni ikut suka and garam, adjust manis, masam and masinnya ya.
5. Ni basic sambal tumis, kalo nak buat sambal tumis ikan bilis, just gorengkan ikan bilis dan masukkan, udang and sotong pun. senang je kan..
p/s : masa menumis mmg guna minyak lebih sikit kan, then, bila da masak sambal nih, minyak yg ada kat atas I buang. supaya tak bminyak sgt nasi lemak nnt.
7 voice outs!:
nasik lemak satttuuu !! :D
tambah telur mata sebijik.. (*adoi, sedap*)
clap-clap..tahniah.. i tak berapa nak pandai lagik bt sambal nasi lemak huhu..
kak zieyla:
ehe..beresss! meh datang sini meh!
Nay:
tq tq Nay..saya pun baru belajar..tapi hubby kate sambal sedap dan manis..kire accepted la tu kan? ;)
ececehh..ok wat? nk cari sambal nasi lemak kt situ mesti susah kan? good try =)
nak resepi nak resepi..heeee
waaa....salut kat qila...
hani:
memang tadak langsung jual kat sini kecuali kat Msia Hall kot.. tq tq
acom:
ok, nanti qila bagi resepi k?
dira:
tq dira..ala..sambal besa2 jer..bolehla buat kenyang perut qila dan suami ni..
Post a Comment