Header

Header
Akira~Chan

muhasabah

| Wednesday, June 1, 2011


kadang2 bila tengok orang lain lebih sedikit, kite akan akan rasa 'tak best'
kita cakap kat pasangan kita yang kita pun nak macam orang itu
bila dapat bende yang sama macam orang itu ada, baru rasa macam sama 'level' dan tak heran dah dengan orang itu
TAPI bila pasangan kita kata 'tak payahla' atau 'die banyak duit, kite ni cukup-cukup makan je', rasa macam jantung ditusuk je
pastu berair mata pastu keluar muncung itik sedepa, hentak-hentak kaki 
tak tegur pasangan sampai separuh hari, tak masak, tak buat air minum dia


tak baik tau!
sekurang-kurang kita ini, ada lagi yang masih kekurangan daripada kita
kalau kita dapat naik kereta, ada lagi yang cuma naik motor je..kene berhimpit-himpit dengan anak-anak pulak tu
kalau kite ada wang untuk berbelanja, ada orang kene minta sedekah baru dapat makan
kalau kite makan 3 kali sehari, ada orang makan sekali sehari je
kalau kite dapat durian runtuh, ada orang yang menerima musibah


jadi, kita kene bersyukur dengan apa yang Allah kurniakan pada kita
jangan takbur!
jangan dengki kat orang!
sentiasa bersedekah supaya ada amalan jariah kita bila kite meninggal kelak


ok?




pesanan untuk diri sendiri dulu..baru untuk orang lain ~~



Update:
Points for 1st commenters:
Sis Zieyla - 1
Sis Hanis Sendai - 1

6 voice outs!:

{ Hanis MY } at: June 1, 2011 at 8:37 AM said...

bersyukur dengan kurniaan yang Dia bg...comel je entry ni...

p/s: akak g cuti2 masa balik gempa hari tu peluang jgn dilepskan..qila bila nk jln sini?

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: June 1, 2011 at 9:00 AM said...

syukur dengan rezeki yang Allah bagi.. :) Alhamdulillah

oh bestnya..kitorang haritu singgah dubai gak, tapi flight transit je..tak keluar jalan2 pun kat sana..

tahun ni ngan tahun depan takde plan lagi nak gi jepun kak... nak cover kawasan sini dulu.. kalau ade rezeki nanti sampaila kami kat sana, insyaAllah :))

1 point untuk Kak Hanis :)

{ r3d lollip0p ♥ } at: June 1, 2011 at 9:11 AM said...

setuju.
cukuplah dan berpada lah dgn apa yg ada.
insyaallah :)

{ Hanis MY } at: June 1, 2011 at 10:55 AM said...

betul tu alang2 dah kat sana cover jgn tak cover, bestnya qila. nanti jgn lupa share kat blog k... point apa ni qila... i likee... u take care dear...

{ fara } at: June 1, 2011 at 12:20 PM said...

Qila, thanks for the reminder. Kekadang hati ni pun memang suka envy dengan kelebihan orang lain. Bebanyak lar beristighfar dan menghargai apa yang kita ada. :D

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: June 1, 2011 at 1:10 PM said...

kak zieyla:
saling ingat-mengingati kan bagus ;)

kak hanis:
insyaAllah..kalau qila pegi jalan2 nanti, qila update kat blog ek? plus family kat msia pun nak tau apa qila wat kat sini.. :)

point tu untuk first commenter untuk setiap entry qila sampai hari ahad ni.. qila dah prepare pressie untuk sape yang kumpul paling banyak point.. :) sekarang akak ngan kak zieyla seri..

kak fara:
samela kite kak.. yang penting, kite kene cuba kuatkan hari.. :)) kekadang tu kene luahkan gak kan? :)

 

Copyright © 2010 Akira~chan Blogger Template by Dzignine | Header Illustration by Emila Yusof