Header

Header
Akira~Chan

Merdeka Carnival 2009!

| Sunday, August 16, 2009


As planned, saya dan suami pergi ke Merdeka Carnival 2009 yang dianjurkan komuniti Malaysia dan High Comission of Malaysia di UK

lokasi carnival tu kat hadapan main building di Tun Abdul Razak Research Centre, Hertford
terima kasih pada Abg Imran, Kak Zuraifah sebab tumpangkan kitaorang ke sana
(mula-mula ingatkan drive asing2..hee)
perjalanan lebih kurang 30-40 min dari Egham nak masuk exit ke Hertford itu, plus masa tu plak jalan kedua2 arah jammed..
abg Imran kata harini ada game team Manchester, so berpusu2 lah rakyat yang gila bola nak ke sana..

ok..sampai kat sana je, saya dah mula teruja
why?
sebab nampak bendera Malaysia berkibar dengan megahnya kat tiang bendera depan main building dan kebetulan gak lagu jalur gemilang tengah on-air..haha
bangga jap!
sementara abg Imran dan family nya berborak2 ngan satu family Malaysia ni, saya dan suami pun buat hal sendiri

banyak gerai2 makanan malaysia ada kat situ.. dah lama tak bau makanan macam bau kat pasar malam tu.. ade bau ayam percik, char kuey tiau, roti canai, campur2 la.. hoho

dipendekkan cerita kami beli macam2
quarter pounder burger ala malaysia, char kuey tiau, air cendol, roti jala, otak2,
en. suami dapatla hilang kempunan die nak nasi kerabu..huuu
tapi yela kan..kite di tempat orang
rasanya tak sama dengan rasa di tempat sendiri
rempah maybe ade yang pakai paste je..
dan harganya..ummpph! mahal!
p/s: untuk pengetahuan semua, kebanyakan gerai yang buka kat situ mostly dari restoran melayu di London

kepada ahli keluarga yang baca blog ni.. :)
qila dapat sambal tumis petai kat sini..hehe.. 1 bekas take-away = 4 pound!
ala..beli skali je..nak rasa
pasni tak moh beli dah!
lagi sedap masak sendiri..

kat sini, barula nampak betapa ramainya Malaysians yang bertapa kat UK nih..
ade yang dah beranak pinak, yang single2 pun ada ngan group masing2
ade yang qila baru jumpa macam anak saudara dekan fakulti saya kat UMT tu.. n surprisingly, i also met kak Malinna Jusoh! she has been working as part of the organising committee untuk event tu.. :)


selain gerai2 makanan malaysia, ade juga persembahan budaya dari pelbagai kaum Malaysia kat stage depan mail building
ramai orang putih duk lepak situ untuk tengok performance
saya dan en. suami pun duduk gak sambil tengok performance, sambil makan..hee


ok..enough for now..mari kite tengok gambar plak!




view dari car park




alala.. tarian zapin dari si cilik







puppet show Punch & Judy kat sini famous tau!







kepenuhan~



nasi kerabu ver. UK.. GBP 3.50
Abg Imran & family


yummy..yummy!


depa siap bawak beca mai sini




(~_^)



banyak permintaan roti canai ni!



proud to be Malaysian!

8 voice outs!:

{ H A N I } at: August 17, 2009 at 2:17 AM said...

waaaa..ilang rindu jap kt masakan sini ek..sonoknyer.. =)

{ happyichigo♥ } at: August 17, 2009 at 3:07 AM said...

meriahnye !

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: August 17, 2009 at 8:51 AM said...

hani:
yeah!! sangat gembira pada hari itu.. :)

dira:
kan?kan? event macam ni jela baru nampak orang2 kite, dira. kalu tak nampak white people jela all the time..hehe

{ happyichigo♥ } at: August 17, 2009 at 2:31 PM said...

qila dearie...suke tau tgk qila happy kat sana...

meh sini email dira nak invite masuk blog dira..lately dira sakit2 tu yg tak dpt nak visit qila dan update blog dira..harap2 qila kat sana sihat selalu bersama hubby ok

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: August 17, 2009 at 3:45 PM said...

ye saya.. :)
Alhamdulillah, biasa2 je kat sini dira

okey, ni email qila..skarang dira pv blog dira ye? no wonder la takleh masuk
aqilahmohammad@gmail.com

semoga dira cepat sembuh
ehem..nak tanya, dira sakit sebab ada ehem-ehem ke? hehe..
btw, jangan lupa jumpa doc dan makan ubat

take care ok?

{ Ronie } at: August 17, 2009 at 4:18 PM said...

omaigod!! so happening..lucky you boleh bau pasar malam kat sana..take care and do keep in touch

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: August 17, 2009 at 8:47 PM said...

hehe..hye kak ronie. ala, dapat bau pun satu hari je..hikhik! i will sis.. :) tq.. and u take care too tau!

Ryehanah at: August 21, 2009 at 4:27 AM said...

hai qila...ni raihanah laa...kawan kustem dulu...
hehehe...seronoknyer life qila sekarang...
hehe
Good Luck to you my friend

 

Copyright © 2010 Akira~chan Blogger Template by Dzignine | Header Illustration by Emila Yusof