Header

Header
Akira~Chan

plant-a-tree session

| Sunday, March 21, 2010

it is already spring
dan banyak retail outlet store yang dah promo garden tools dan juga plant seeds untuk ditanam sepanjang musim bunga hingga autumn nanti
saya dan suami juga taknak ketinggalan menanam pokok buah dan sayur
mana tahu ade hasilnya nanti bolehla keluar umah petik dan masak aje
:)


memandangkan kitorang masih tinggal di flat lagi, jadi kami gunakan propagator untuk tanam biji benih dulu..bile dah tumbuh seedlings baru akan dipindahkan ke dalam pot.. bagus method ni.. insyaAllah bile dah tumbuh seedlings tu, kitorang pun akan berpindah ke rumah baru..yang ade garden tu..huhu



propagator ni asalnya leper macam buah carom yang kite main atas carom board tu, tapi bile letak air panas, dengan automatiknya die akan membesar naik hingga 1-2 inci.. itula tempat di mana kite akan letak biji benih kite tu..


taraa.. untuk percubaan pertama ni, saya dan suami tanam tomato, daun bawang, capsicum ngan terung dulu.. harap2 dapatla merasa buah & sayur ni bile die dah tumbuh..

4 voice outs!:

{ bed : } at: March 21, 2010 at 10:28 AM said...

good luck Qila :)
nnt bila balik Malaysia mungkin boleh jadi petani moden ;))

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: March 21, 2010 at 10:43 AM said...

tq bed..tak sempat dah kot..nak jadi petani, balik msia nanti dah kene kerja full-time..beli sayur kat pasar jela nampaknya..ehe

{ H A N I } at: March 21, 2010 at 1:12 PM said...

weee..syoknyer bcucuk tanam =)

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: March 21, 2010 at 5:15 PM said...

baru nak mencuba2 hani.. :) excited jugak ni!

 

Copyright © 2010 Akira~chan Blogger Template by Dzignine | Header Illustration by Emila Yusof