Header

Header
Akira~Chan

Cardiff study trip

| Saturday, April 17, 2010

Salam dan hye semua!
wow..almost a week saya tak meng'update' blog ni
tapi for anybody yang baca my other blog (my PhD blog) mesti tau i was up to something..hehe
anyway, the story behind the silence is, I went to Cardiff in Wales for a study trip
journey from London supposed to take about 2 and a half hours to reach Cardiff
but unfortunately, certain road in motorway have been closed for maintenance, jadi kenela masuk jalan kampung and try to find out another way to get into motorway again
it took us nearly 2 hours to find our track back in the motorway sebab jalan jammed giler

if you guys wanna know, motorway (atau highway kat Msia) kat sini takde toll charge
but once you want to cross Wales, u have to pay £5.60 toll charge
ni la kali pertama qila nampak tol dekat UK..hehe

I spent full 3 days at lab in Cardiff Uni learning new mycology techniques for my research study
nama pun study trip kan? ;P
but once i'm done with my lab works, my husband took me for a walk around Cardiff city
sempat snap2 gambar dan beli souvenires skali
i was so lucky coz there is one of my senior colleague who is currently studying at Cardiff Uni, so she became our unoffical tourist guide while we were there..tq kak Izan :)

btw, Cardiff is a very nice place
banyak makanan halal dan murah
sewa rumah pun murah giler compared to London
dan yang bestnya, parking lots are everywhere! hehe




yang tak tahan tu, dapat juga mengisi perut dengan makanan jepun yang diidam-idamkan sejak beberapa bulan lalu...sedap dan murah pulak tu.. dan BOWLING! sejak datang UK, nila first time saya main bowling.. apelagi, revenge la! dapat jugak strike pin beberapa kali..hekhek!


last Friday, on our way back to London, kami singgah sekejap di Bristol. lebih kurang 1 jam lebih dari Cardiff
kat sini pun saya ada sorang lagi senior colleague yang study kat Bristol Uni
jadi sementara tunggu Kak Siti settle dengan keje die, my husband and I lepakla dekat one of this cafe ni -- nama die Cuppcake Cafe
interior die sangatla comel! (cube tengok gambar bawah, gambar saya tengah minum Mocha milkshake tu..huu)

Kak Siti sempat bawa kitorang jalan2 pergi Bristol market dan pergi makan Moroccan food dekat Corn Street
yummy!
kami juga sempat bergambar di Clifton Suspension Bridge yang merupakan mercu tanda Bristol
salah satu keunikan Bristol adalah bentuk muka buminya sebab jalan2 di sini memang berbukit bukau, kalau naik kereta mesti kejap turun, kejap naik balik
kalau sesiapa yang tak mampu berjalan turun-naik bukit, tempat ni adalah kurang disarankan
tapi pemandangan kat sini memang cantik :)
hampir 3 jam kami jalan2 hantar Kak Siti balik ke kampusnya, kitorang pun teruskan perjalanan balik ke London




what a great experience!
insyaAllah ade rezeki saya dan hubby akan datang lagi!
:)

7 voice outs!:

{ IzanJay } at: April 17, 2010 at 8:20 PM said...

Happy Qila datang..nanti kena datang ramai2..lagi best!

{ Nay-MrsNurl } at: April 17, 2010 at 8:38 PM said...

very nice trip.. =)

{ r3d lollip0p ♥ } at: April 17, 2010 at 11:25 PM said...

zieyla adnan likes this :)

{ H A N I } at: April 18, 2010 at 2:46 AM said...

weee..qila bjaya men bowling akhirnyer! :)

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: April 18, 2010 at 10:03 AM said...

Kak Izan:
qila pun happy jugak kak. niat nak datang lagi memang ada..insyaAllah ade masa dan kelapangan, i'll definitely be back! :)

Nay:
yeah, di samping datang belajar, dapat jalan2 jugak..:)

kak zieyla:
yeap..so do i! hehe

hani:
ha, tula..Alhamdulillah..ade rezeki jugak qila nak main bowling..dahla shopping complex seblah hotel qila je..jalan kaki tak sampai 2 minit dah sampai..

{ Hanis MY } at: April 19, 2010 at 6:29 AM said...

terrornya qila men bowling..akak kalau dot strike sekali tu melompt nk cecah siling hehe..btw suka gambar gagah perkasa angkat jambatan tu kewlll! sugoiii...

{ A.k.i.r.a ~ c.h.a.n } at: April 19, 2010 at 8:42 AM said...

hye kak hanis
takdela terer kak..abg qila lagi terer main dari qila..hehe eheks! gambar gagah perkasa ek? tak dapat angkat betul2, pura2 angkat pun jadila kan? ;P

 

Copyright © 2010 Akira~chan Blogger Template by Dzignine | Header Illustration by Emila Yusof